Panoráma fényképezés eszközei

Nézzük meg részletesebben, hogy a panoráma fényképezéshez milyen eszközökre lesz hozzá szükséged.

Ebben a cikkben nem csak egy listát kapsz, ha vásárlás előtt állsz, találsz pár hasznos gondolatot is.

 

Állvány

Nem kell nagyon drága állványokra gondolnod, 2 kritériumnak kell megfelelnie, legyen stabil, és bírja el a géped az objektívvel. A többi dolog már extra. Én a manfrottó márkát preferálom, és a csavaró záras lábakat szeretem. Ezzel nem kell egyet értened. A lényeg tényleg az a 2 kritérium. Egy plusz hasznos tipp. Olyan állványt válassz, aminek az alján van egy kis kampó, hogy rá tudd akasztani a táskád ezzel is extra stabilitást adva az állványodnak.

Állványfej

Ez egy olyan téma, mint hogy valaki Canonos vagy Nikonos. Vannak a gömbfejesek és a 3d fejesek. A lényeg ugyan az mint a fényképezőgépnél, mind két fajta jó bármire, csak meg kell tanulni használni. Nekem egy manfrotto 3d fejem van, viszont van pár gömbfejem is más márkában. Mind2 típus tökéletes a panoráma fotózáshoz.
Továbbá van még egy speciális panorámafej, amivel a tértorzítást és a nodál hatást tudjuk kiküszöbölni. Erről érkezik egy gömbpanorámás cikk abban bővebben fogok írni.

Fényképezőgép

Ebben a témába sem fogok újat mondani, az a gép a legjobb, amid most van, ha ez egy belépőszintű d3100 as nikon vagy egy canon 4000d az teljesen mind1 az a lényeg, hogy tudd használni és cserélhető legyen az objektívje. Bár magához a panoráma fotózáshoz az sem előfeltétel.

Objektívek

Elég lehet egy kitt objektív a szerényebb gépről egy 18-55 mm es objektívvel is meglehet tanulni, hogyan kell panoráma fotót készíteni, nem kell hozzá egy több százezres objektív. Próbáld meg a legnagyobb látószögben fotózni. Én egy Tokina 11 -16 mm f2.8 as objektívet használok. Ezzel készítem a panoráma fotókat. Egész jó ár/érték arányú objektív. Ahogy egy másik cikkben már megjegyeztem, egy fix 50 mm es objektívvel is lehet panoráma fotót készíteni, csak több felvételt kell készítenünk.

Egyéb kiegészítők

Szintező kocka: igazából egy kényelmi eszköz, hogy nem kell külön nézni az állvány és az állványfej bubijait nézegetni, hanem a gép tetején rögtön látjuk, hogy minden rendben van-e a szintezésünkkel.
Táv kioldó: nem egy nélkülözhetetlen eszköz. Igazából kényelmi szempontokból lehet hasznos.